+30 2241076900 / 6944749824 info@giallouridis.gr

Tο τέλος της ανθρωπότητας στα επόμενα 1.000 χρόνια από τη Γη επισημαίνει ο Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η μαζική εξαφάνιση, είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη να κατοικήσει.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το Διάστημα για το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Χόκινγκ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, τονίζοντας πως «Δεν πιστεύω ότι θα επιβιώσουμε άλλα 1.000 χρόνια, χωρίς να ξεφύγουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας».

«Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος είναι αρκετά χαμηλή, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, και γίνεται σχεδόν βεβαιότητα στα επόμενα 1.000 έως 10.000 χρόνια», υποστηρίζει ο Χόκινγκ.

«Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε εξαπλωθεί στο Διάστημα, και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μία καταστροφή στη Γη να μη σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Η απαισιόδοξη δήλωση του Χόκινγκ για το καταδικασμένο μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι κάτι νέο, καθώς ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν την εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα των δράσεών τους στον πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Χόκινγκ τελείωσε την ομιλία του με μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας πως «Θυμηθείτε να κοιτάζετε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας στο έδαφος. Προσπαθήστε να βγάλετε νόημα από αυτό που βλέπετε, αναρωτηθείτε τι κάνει το σύμπαν για να υπάρχει. Να είστε περίεργοι. Όσο δύσκολη και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε και να επιτύχετε σε αυτό. Το μόνο που έχει σημασία είναι να μην τα παρατήσουμε».

img960x560-planet-earth-from-space

Η παγκόσμια ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη βρέθηκε στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια να προκαλούν την ανησυχία ειδικών και ακτιβιστών. Οι σύμβουλοί του φέρονται να θέλουν να αναβιώσουν ένα σχέδιο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Γιούκα της πολιτείας της Νεβάδα, ενός έργου που βρίσκεται σε στασιμότητα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Το έργο έχει ήδη κριθεί πάρα πολύ ακριβό και δύσκολο να συνεχιστεί, και δεν έχει λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια.

Η συνέχιση του έργου πυρηνικών αποβλήτων στο όρος Γιούκα σταμάτησε κυρίως χάρις στις προσπάθειες ενός γερουσιαστή της Νεβάδα, του Χάρι Ριντ.

Ο Ριντ βρίσκεται τώρα κοντά στη συνταξιοδότηση και οι σύμβουλοι του Τραμπ ήδη αναζητούν τρόπους για να περάσει το έργο ξανά από τη Γερουσία.

Το όρος Γιούκα είχε αρχικά επιλεγεί ως τόπος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων το 1987, αλλά καμία κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει με τη λειτουργία του έργου, εν μέρει λόγω του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου. Η κυβέρνηση Ομπάμα διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση του έργου το 2010, κηρύσσοντας το ως μια ανεφάρμοστη λύση για τις ανάγκες αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων της χώρας.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιλέξει τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής, Μάιρον Έμπελ, ως υπεύθυνο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, και αναζητά τρόπους για να αναιρέσει τη δέσμευση της χώρας προς την συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα και ο πρώην αντιπρόεδρος και ακτιβιστής Αλ Γκορ έχουν κάνει έκκληση στον Τραμπ να μην εγκαταλείψει την τρέχουσα περιβαλλοντική πολιτική, αλλά τα αμερικανικά μέσα εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών.

Αντιδράσεις της Κίνας

Η Κίνα απέρριψε και επίσημα την αμφιλεγόμενη, και κατά γενική ομολογία λανθασμένη, άποψη του νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή και δημιουργήθηκε από την Κίνα για να βλάψει την αμερικανική βιομηχανία.

Στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Μαρακές του Μαρόκο, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν, δήλωσε ότι, πέρα των αδιαμφισβήτητων επιστημονικών δεδομένων, η χώρα του δε γίνεται να έχει εφεύρει την ιδέα της κλιματικής αλλαγής, καθώς προηγούμενες ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τους μέτρα αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Αν εξετάσουμε την ιστορία των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησαν πρακτικά από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή τη δεκαετία του 1980, με την υποστήριξη των ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων Ρήγκαν και Μπους του πρεσβύτερου», δήλωσε ο Λιου.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία εξαγγελία που έχει δεχτεί κριτική τόσο από την Κίνα, όσο και από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

«Ένας σοφός πολιτικός ηγέτης θα χάραζε κλιματικές πολιτικές που συνάδουν με τις παγκόσμιες τάσεις», δήλωσε ο Ζιε Ζενχουά, ειδικός αντιπρόσωπος της Κίνας για την κλιματική αλλαγή. «Εάν αντισταθεί σε αυτήν την τάση, πιστεύω ότι θα χάσει την υποστήριξη του κοινού, και θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική και κοινωνική πρόοδος της χώρας», πρόσθεσε.

Στα πλαίσια αυτής της συνεχιζόμενης συζήτησης, επανήλθε στη δημοσιότητα υπηρεσιακό σημείωμα από το γραφείου του προέδρου Μπους του πρεσβύτερου προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, στο οποίο χαρακτηρίζει την παγκόσμια υπερθέρμανση ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας, με σοβαρότατες συνέπειες για κάθε χώρα και ανθρώπινη δραστηριότητα».

Δημοκρατικοί πολιτικοί, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επίσης προβεί σε επανειλημμένες εκκλήσεις να μην αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την ιστορική συμφωνία του Παρισίου, που έχει στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά προς το παρόν ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αμετάπειστος.

imerisia.gr